Dans för NewbiesNär vi hör ett ord så kopplar vi oftast det till egna erfarenheter. Vad tänker du på när jag säger dans? Kanske på pardansen som du var tvungen att gå på i mellanstadiet på idrotten, eller på breakdance för att du hört om när dem snurrar på huvudet, eller balett som farmor pratar lika mycket om som opera. Det här reportaget är till för att ge en mer inblick på vad dans är.


HIP HOP

Hip hop är ett brett ord; Musik, dans, kläder, text, stil, ord osv. Men vilka dansstilar ingår i hip hop kulturen?

Inom hip hop: Breakdance, house, locking, popping, whacking, krumping, dancehall, streetdance mm.

Beskrivning: Old school (steg/stil från 80-talet) New school (den nya stilen). Några danser är koreograferade och andra rutindanser. Alla danser har någon slags bestämd form men är också väldigt fri. När en dans koreograferas så bestämmer en/flera person/personer alla rörelserna. I en rutin kan du bestämma rörelserna men dansar också på måfå. Om du börjar på en kurs som heter streetdance så kommer din lärare lära ut sina koreografier. Han/hon kommer antagligen lära ut olika danser inom hip hop.

Några danser: Popping är ”robotliknande rörelser”. Dancehall är en afrikansk dans med många överdrivna rörelser, styrda höfter, där kvinnan är väldigt feminin och mannen väldigt manlig. Whacking är alltid feminin även om du är en man och dansar. Släkt med voguing som baseras på poser från tidningen vouge? Breakdance innehåller specifika rörelser och steg. Från stående till ner på golvet. Toprocks är en del av stegen, powermoves är olika ”akrobatiska rörelser” och freezes är som stillastående poser på golvet. House är flera blandade stilar i ett och antagligen den svåraste att förklara. Kroppen rör sig hela tiden med en ”vågrörelse” från fötter till huvud. Hela kroppen rör sig till house musik med steg från bl.a. salsa, afrikansk dans etc. Locking är rörelser som man fångar i vardagen. Rörelser som låser sig, te.x. kollar på klockan etc.

De finns massor med stilar men jag hoppas att du fått en liten klarare bild av vilka som ingår i hip hop kulturen.


PARDANS

De som avgör om de är en pardans är såklart ”paret” då oftast mannen styr och kvinnan följer.

Inom pardans: Swingdans: lindy hop, bugg mm. Tiodans: vals, tango, quickstep mm. Även latinodanser som samba, rumba mm. Folkdans: polka, äldre versionen av vals, äldre kulturella danser.

Beskrivning: Folkdanserna är den äldre dansen som sedan utvecklat sig och blivit t.ex. modern vals. Precis som old school och new school i hip hop.

Några danser: Lindy hop och bugg är svängande danser med plötsliga vändningar, varierade steg. I Lindy hop är de mycket fart som dansas t.ex. till rock och jazz.  I vals är partnerna närmare varandra och tempot är lugnare. Vanligt på bröllop. Medan tango är strikt med en glöd emellan parterna. I samban styr stegen höfterna, armarna vågar sig upp och ner medan händerna vinkar efter. Polka är en äldre dans där parterna håller ena handen om den andres och den andre om ”midjan/axeln” precis som i dem flesta pardanserna, medan fötterna hoppar upp och ner till musiken.

 

KLASSISK DANS

Precis som en bok kan vara en klassiker, eller en film så är baletten en klassiker inom dansen.

Inom klassisk dans: Balett, jazz, showdance mm.

Beskrivning: Balett är en klassisk dans. Många dansare börjar med balett just för den vighet som krävs för att sedan gå över till sin egen stil. Balett handlar om vighet, styrka och balans. De finns grund positioner som koreograferas. En annan klassisk dans är bl.a. jazzdans som kommer från baletten. De påminner mycket om balett men dansas till jazz och har en annan ”attityd”. Den attityden utvecklades till jazzfunk. En stil som håller på att komma närmare streetdance.

 

INTRESSERAD AV DANS?

Att tänka på när du börjar dansa: känn dig inte tvungen att ta med någon vän för att dansa. Dansa handlar om att våga och du ska utmana sig själv. Kom också ihåg att stämningen blir som du gör den. Är du glad och vågar prata med personer du inte känner, blir omgivningen genast gladare.

Om du vill prova på att dansa så rekommenderar jag skolor nära dig. Där är de oftast billigare och mer anpassat för nybörjare. Annars finns blandannat dessa i Stockholm:

  1. Balettakademien (Inte bara balett)
  2. Stockholm danscenter
  3. Kühlers dansskola
  4. Annikas dansskola
  5. Marikas dansstudio
PS. Alla dansstilar står såklart inte med. Detta är bara en artikel för att beskriva på ett ungefär.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0