DN: ”Råttbarnen” säljs – och tvingas tigga

Länk


Obehaglig verklig berättelse!


I vintras fick jag höra en chockerande historia om en orm. Det intressanta med historien är att jag har två kontakter som känner "huvudkaraktären" och denna historia har brett ut sig över hela Sverige.

En kvinna hade en boaorm som hon älskade. Hon hade vuxit upp med ormen och när den var som störst flyttade hon ut till en lägenhet så att den skulle få plats. Ormen var fri i lägenheten och de gjorde allt tillsamans. Hon hade den runt halsen när hon såg på tv, de till och med sov tillsamans.

Men en dag så slutade ormen plötsligt att äta. Kvinnan tyckte det var märkligt men hon ringde inte vetrinären för hon trodde att de skulle gå över.

Ormen åt inte och de hade gått flera dagar. Hon letade i lägenheten ifall den hade ätit något märkligt men kunde inte hitta vad det var som var fel.

På morgonen var ormen stel och spikrak och låg bredvid henne i sängen. Hon ringde tillslut till vetrinären som säger åt henne att gå ut från lägenheten, låsa och ringa polisen. Ormen blev avliden.
Hon frågade vetrinären varför de dödat hennes husdjur, alldeles förkrossad. Vetrinären förklarade att ormen försökte mäta sig med henne för att han planerade att äta upp henne.

"Enligt en del teorier så anses reptiler som primitiva, aggressiva och styrda av instinkter."

Novell; Dansande guldfisk


Vattnets insida är en silvrig spegel. Den lilla guldfisken ser upp på sig själv. Letar med blicken efter smulor. Han ser på andra sidan glaset. Ett ansikte närmar sig. De förstoras och det stora blodsprängda ögat stirrar på honom. Han hör röster som ekar ner till vattnet.

 

Ljuset från lampan omfamnar rummet. Varje tegelsten har sin egen färg. Akvariets vattenyta sprider sina vågor ut mot väggarna. De luktar körsbär och vin. De enda som hörs är Mirs andetag, dova röster från lägenheten bredvid, och guldfisken som smuttar på ytan.  Golvet knastrar på andra sidan. Långsamt vrids handtaget och in kommer Mirs pappa.

-          Har du sett min mobil?

 

Något ligger på bottnen, marken skakar och stenarna flyger åt sidan. Guldfisken simmar försiktigt fram. Ett stort lysande föremål ligger under den sönderbitna växten. Den sjunger och spelar musik. Guldfisken tar några ytterligare simtag och nosar försiktigt på den.

 

-          Nej men sist såg jag den i vardagsrummet, säger Mir osäkert och sneglar på mobilen som hon tappat i akvariet.

Hennes pappa går till vardagsrummet och ytterdörren öppnas. Det är hennes mamma.

-          Hej… är din pappa hemma?, hennes mamma låter upprörd.

-          Ja jag tror att han gick ut med hundarna.

-          Va? Men jag har ju lämnat hundarna hos grannarna. Han kan aldrig göra något rätt.

-          Ska du iväg någonstans?, frågar Mir och sväljer extra högt.

-          Ja! Och jag har bråttom. Jag har försökt ringa honom i snart en timma. Han är hopplös…

-          Vem är hopplös?, frågar Mirs förvirrade pappa då han kliver in igen.

-          Du!

-          Säger hon som glömde mjölkpaketet i badrummet imorse.

-          Kanske för att jag är så trött som tvingas gå upp 6 på morgonen för att någon annan latar sig på soffan!, fräser Mirs mamma.

 

Musiken slutar. Plötsligt slår den ingång igen. Guldfisken lyfter en fena. Fram och tillbaka i takt till musiken. Snurrar några varv, simmar upp och ner.

 

-          Jag tar hand om Mir…

Mamman ser in i Mirs ögon.

-          Hon är tillräckligt gammal för att ta hand om sig själv.

-          Jaså de tror du, säger pappan och skrattar. Kan du då tala om hur gammal hon är?

Mamman ser än en gång in i Mirs ögon. Hon tänker djupt. Gestikulerar försiktigt med händerna att Mir ska ge henne ett tecken, men Mir förstår inte.

-          Okej jag ger mig! Hur gammal är du?

Mir håller upp sju fingrar.

-          Då kan man väll ta hand om sig själv. Jag flyttade i princip ut när jag var sju!

-          Du var 16 när du flyttade ut, tillägger pappan

-          Ingen skillnad, säger mamman

 

Plötsligt krockar guldfisken i glaset. Huvudet börjar värka.

 

-          Mamma, mumlar Mir

-          Inte nu Mir, jag pratar med din pappa.

-          Och jag pratar med en vägg, säger pappan

-          Men mamma…, säger Mir och pekar på akvariet

Den lilla guldfisken som Mir fick i påskpresent ligger på rygg och flyter runt i akvariet.

-          Vad gör den?, frågar pappan

-          Spelar död, säger mamman

-          Vad är död?, frågar Mir

-          Har du inte lärt henne om döden?

-          Nä har du?

-          Men vad sa du när mormor dog?

-          Jag sa att hon var på semester.

-          Semester?

-          De är ingen lögn i alla fall, grymtar han och kliar sig i nacken

Alla ser in i akvariet då mobilen plötsligt ringer.

 


Dans för NewbiesNär vi hör ett ord så kopplar vi oftast det till egna erfarenheter. Vad tänker du på när jag säger dans? Kanske på pardansen som du var tvungen att gå på i mellanstadiet på idrotten, eller på breakdance för att du hört om när dem snurrar på huvudet, eller balett som farmor pratar lika mycket om som opera. Det här reportaget är till för att ge en mer inblick på vad dans är.


HIP HOP

Hip hop är ett brett ord; Musik, dans, kläder, text, stil, ord osv. Men vilka dansstilar ingår i hip hop kulturen?

Inom hip hop: Breakdance, house, locking, popping, whacking, krumping, dancehall, streetdance mm.

Beskrivning: Old school (steg/stil från 80-talet) New school (den nya stilen). Några danser är koreograferade och andra rutindanser. Alla danser har någon slags bestämd form men är också väldigt fri. När en dans koreograferas så bestämmer en/flera person/personer alla rörelserna. I en rutin kan du bestämma rörelserna men dansar också på måfå. Om du börjar på en kurs som heter streetdance så kommer din lärare lära ut sina koreografier. Han/hon kommer antagligen lära ut olika danser inom hip hop.

Några danser: Popping är ”robotliknande rörelser”. Dancehall är en afrikansk dans med många överdrivna rörelser, styrda höfter, där kvinnan är väldigt feminin och mannen väldigt manlig. Whacking är alltid feminin även om du är en man och dansar. Släkt med voguing som baseras på poser från tidningen vouge? Breakdance innehåller specifika rörelser och steg. Från stående till ner på golvet. Toprocks är en del av stegen, powermoves är olika ”akrobatiska rörelser” och freezes är som stillastående poser på golvet. House är flera blandade stilar i ett och antagligen den svåraste att förklara. Kroppen rör sig hela tiden med en ”vågrörelse” från fötter till huvud. Hela kroppen rör sig till house musik med steg från bl.a. salsa, afrikansk dans etc. Locking är rörelser som man fångar i vardagen. Rörelser som låser sig, te.x. kollar på klockan etc.

De finns massor med stilar men jag hoppas att du fått en liten klarare bild av vilka som ingår i hip hop kulturen.


PARDANS

De som avgör om de är en pardans är såklart ”paret” då oftast mannen styr och kvinnan följer.

Inom pardans: Swingdans: lindy hop, bugg mm. Tiodans: vals, tango, quickstep mm. Även latinodanser som samba, rumba mm. Folkdans: polka, äldre versionen av vals, äldre kulturella danser.

Beskrivning: Folkdanserna är den äldre dansen som sedan utvecklat sig och blivit t.ex. modern vals. Precis som old school och new school i hip hop.

Några danser: Lindy hop och bugg är svängande danser med plötsliga vändningar, varierade steg. I Lindy hop är de mycket fart som dansas t.ex. till rock och jazz.  I vals är partnerna närmare varandra och tempot är lugnare. Vanligt på bröllop. Medan tango är strikt med en glöd emellan parterna. I samban styr stegen höfterna, armarna vågar sig upp och ner medan händerna vinkar efter. Polka är en äldre dans där parterna håller ena handen om den andres och den andre om ”midjan/axeln” precis som i dem flesta pardanserna, medan fötterna hoppar upp och ner till musiken.

 

KLASSISK DANS

Precis som en bok kan vara en klassiker, eller en film så är baletten en klassiker inom dansen.

Inom klassisk dans: Balett, jazz, showdance mm.

Beskrivning: Balett är en klassisk dans. Många dansare börjar med balett just för den vighet som krävs för att sedan gå över till sin egen stil. Balett handlar om vighet, styrka och balans. De finns grund positioner som koreograferas. En annan klassisk dans är bl.a. jazzdans som kommer från baletten. De påminner mycket om balett men dansas till jazz och har en annan ”attityd”. Den attityden utvecklades till jazzfunk. En stil som håller på att komma närmare streetdance.

 

INTRESSERAD AV DANS?

Att tänka på när du börjar dansa: känn dig inte tvungen att ta med någon vän för att dansa. Dansa handlar om att våga och du ska utmana sig själv. Kom också ihåg att stämningen blir som du gör den. Är du glad och vågar prata med personer du inte känner, blir omgivningen genast gladare.

Om du vill prova på att dansa så rekommenderar jag skolor nära dig. Där är de oftast billigare och mer anpassat för nybörjare. Annars finns blandannat dessa i Stockholm:

  1. Balettakademien (Inte bara balett)
  2. Stockholm danscenter
  3. Kühlers dansskola
  4. Annikas dansskola
  5. Marikas dansstudio
PS. Alla dansstilar står såklart inte med. Detta är bara en artikel för att beskriva på ett ungefär.

Snow´N´Hipnotic

Då och då kommer jag publicera mina serier som är en liten del av min vardag.

Serierna (Snow´N´Hipnotic) handlar om mig och min pojkvän och är "döpt" efter våra artistnamn.

Enjoy everybody!


70 årig B-girl

__________________________________________________________________________________________________

 


Namn: Monica Masuda

Artistnamn: Krazee Grandma

Ålder: 70 år

Motto: ”Peace of mind and a good heart!/Dalai Lama/”

 

Det är fredagskväll och gatorna är fyllda med glädje. Jag och mina vänner har valt att spendera kvällen på ett jam (ett dans event).

Vi går in till Solna-hallen. Musiken pumpar från den stora salen och dämpas ut mot hallen. Då vi går upp för trappan möter jag B-girl Krazee Grandma. Hon är 70 år och dansar som om livet inte hade någon gräns. Stolt visar hon upp sig; beviset på att alla kan om de bara vill.

 

Sedan mitt första möte med Krazee Grandma har jag velat skriva den här intervjun. Jag kontaktade henne för att nyfiket få veta mer. Vem är hon? Hur länge har hon dansat?

”Breaking har jag hållit på med i c:a 10 år. Dessförinnan prövade jag discojazz och jazzfunk och hiphop, med det var breakingen som verkligen fick mig fast.”

Monica Masuda (ak. Krazee Grandma) började dansa för att hon ville testa.

”Jag tycker att varje människa, oberoende av ålder, ska våga pröva det som verkar intressant. Om man sen älskar det man gör så har man en energikälla i sitt liv.”

 

Monica jobbar med trädgårdsarbete, översättningsuppdrag på engelska, ryska och japanska. Hon är en frisk, glad person med ett gott hjärta. Genom dansen har hon träffat många vänner.

”Den gemenskap jag känner med andra breakare är något alldeles speciellt!”

Det är lätt att förstå vad hon menar. Alla kommer dit för att vara sig själva och visa upp sina förmågor. Ingen alkohol, bara nöje och vänskap.

”Dans är rörelse med känsla. Känslan och energin kommer från musiken och vad som är i dig. Och breaking är nog en av de mest personliga dansformer som finns - Not being yourself then who are you? Poe One - och den positiva känsloexplosion som uppstår när det stämmer i dansen, det är något så frigörande och - helande! Sedan jag började breaka har jag blivit lyckligare och mer harmonisk.”

Krazee Grandma har rest, tävlat och njutit av livet som dansare.

”Jag åker gärna till olika jam utomlands för att få inspiration, och det har också hänt att jag fått visa upp mig i olika sammanhang. Då har jag helt enkelt freestylat. Det spelar ingen roll om det är en stor scen, som det var i Seoul, eller något mer blygsamt. När jag hör musiken är det bara den jag bryr mig om. Strålkastarna gör ju att man ändå är blind som en nyfödd råtta om man ska försöka titta på publiken, så den stör inte...”

Jag blir nyfiken på hur folk reagerar; en 70årig B-girl?

”Mycket positivt! Några månader efter ett jam kommer en halvliten kille fram till mig och säger - Jag såg dig på Lava. Du var grym!”

”Grejen är ju att jag inte går på jam för att se vad ungdomarna gör. Jag går dit för att breaka och ha kul, vara delaktig.”

 

Hon har en bred musiksmak, allt från breakbeat till klassiskt.

”Jag lyssnar på allt möjligt som har känsla och hjärta och inte är så där meningslöst kommersiellt. Jag kan lyssna på klassisk musik med stor behållning; äkta folkmusik från Japan och Mongoliet; så njuter jag av elastiska breakbeats... allt beror ju också mycket på situationen.”

Krazee Grandma är 70 år men känner sig som ”hälften”. På vardagen kopplar hon av hemma med sina sugar gliders (flygande ekorrar). Helgerna tillbringar hon på jam, där jag ofta får syn på henne och tänker: Så pigg och modig vill jag vara när jag fyller 70.

 

Peace and love from...


Välkommen till din Guldgruva

"Hmm få se här...."

(lägger uppslagsboken på bordet) Boom!

"Var är k? var är kul? Var är kult? DÄR! KULTUR!"

"Kultur 1 andlig el. materiell odling, bildning... något om kroppslig förmåga och brukning av jord... renodling av bakterier... perspektiv snack om traditioner... Indianer, Eskimåer, Afrikanska stamfolk."

Det är inte bara mitt uppslagsverk som har problem med att definiera kultur. Det är en fråga som ställts i århundraden över hela världen. Vad är kultur? Den frågan ska jag nämligen försöka svara på, men utan ord. Jag ska ge er läsare en känsla av kultur. Jag ska sno lite luft av er när ni upplever det mest häpnadsväckande.

Hoppas ni hittat ert smultron ställe. Den här bloggen är inte för mig, den är enbart gjord för dig, min kära läsare.

Om du är nyfiken eller vet något häftigt som inte jag vet, så dela gärna med dig av dina tankar. I den här bloggen gör du skillnad.

Då så, nu är det bara att sätta igång PUNKT

 


RSS 2.0